Sämre och färre spermier – antalet har halverats på 40 år – kemikalie-cocktail knäcker manligheten, säger forskare

  10 juni 2022, kl 14.00

  Antalet spermier har genomgått en alarmerande nedgång i västländerna säger brittiska forskare – antalet har halverats de senaste 40 åren. Andra sexuella störningar hos män som missbildad penis, bröstcancer och testiklar som är kvar i buken har ökat. Hormonstörande kemikalier tros vara anledningen; risknivåerna för vissa av dem är 100 gånger större än vad som anses säkert.

  Bisfenol A stod för de högsta riskerna, säger forskarna. Bisfenoler används för tillverkning av plastglas och tillbringare, men också vid tillverkning av lacker som används som skydd i konserv- och läskburkar samt vid rörinfodring av avlopps- och dricksvattenrör och på termopapper, som kvitton. Dioxiner (från förbränning) uppmärksammas också.

  Forskargruppen, ledd av professor Andreas Kortenkamp vid Brunel-universitetet i London, sa till The Guardian att de ”var förvånade över de stora riskerna. Personligen tror jag, med de bevis vi tagit fram, att det inte finns någon anledning att fördröja några reglerande åtgärder.”

  Annan forskning visar att sämre spermiekvalitet kan kopplas till kroppsvikt, brist på fysisk aktivitet och rökning.

   

   

  Fler notiser