Brittiskt bibliotek avstår från böter för en bok som återlämnas först efter 48 år – skulle ha kostat 69 157 kronor

  10 juni 2022, kl 18.00

  Ett bibliotek i London fick häromdagen tillbaka en bok de lånade ut för 48 år sedan. Kanadensaren och pensionerade domaren Tony Spence lånade den vid ett besök i London 1974.

  Bibliotekets böter för förfallna boklån är tre kronor om dagen de första fyra veckorna, ett belopp som sedan ökar. Totalt skulle Spence egentligen få betala 69 157 kronor, men biblioteket prutade ner det till 95 kronor.

  ”Jag bestämde mig för att lämna tillbaka den eftersom jag tror på och är anhängare av bibliotek”, sa den pensionerade domaren till BBC. ”Jag hittade boken nyligen i en låda, men hur den kom dit vet jag inte.”

  En talesperson för biblioteket sa till BBC att ”Vi är glada över att ha fått tillbaka boken i ett skick som är tillräckligt bra för att den ska kunna återgå till hyllorna”.

  Boken ifråga – romanen A Confederate General from Big Sur (1965), skrevs av Richard Brautigan, och utspelar sig 1957 – handlar om en man som tror att han är en ättling till en amerikansk general som deltog i inbördeskriget. Hans bok ”gav röst åt hippiegenerationen”, skrev Washington Post när författaren gick ur tiden 1984, 49 år gammal.

   

   

  Fler notiser