Nästan hälften av de som åtalas för sabotage mot blåljusverksamhet frikänns – ytterst få döms för något grovt brott

  9 juni 2022, kl 14.00

  202 personer har åtalats för sabotage mot blåljusverksamhet. 98 av dem frikändes. Lagen infördes 2020 då angrepp mot polis, ambulans- och räddningspersonal blivit vanligare. Sedan lagen trädde i kraft har nästan hälften av de åtalade frikänts.

  ”Det är väldigt ovanligt att så många fall frikänns”, säger professor emeritus Henrik Tham till SVT. ”Det är anmärkningsvärt i förhållande till att åklagaren ska vara ganska säker på att få en fällande dom när hon eller han går till domstol.”

  Isabelle Bjursten, kammaråklagare, säger till SVT att det tar flera år innan vi får en klar och tydlig praxis. ”En del i problematiken är att vi har den andra konkurrerande lagstiftningen om just våldsamt upplopp. De två lagbestämmelserna kommer väldigt nära varandra.”

  Samtidigt är det få av de som dömts för enbart blåljussabotage som fått fängelse, trots att en fällande dom kan ge ett straff på upp till fyra år. SVT Nyheters granskning visar att de som dömts till fängelse för just enbart blåljussabotage går att räkna på ena handens fingrar. Det högsta straffet som dömts ut är fängsligt förvar i fyra månader.

   

   

  Fler notiser