Eddie Berglund, känd som ”Lyftkranen från Långshyttan”, väger 66 kg – tar världsrekord i styrkelyft med totalt 710 kg

  9 juni 2022, kl 16.45

  För ett par dagar sedan genomfördes världsmästerskapen i klassisk styrkelyft i Sydafrikas turistort och spelstad Sun City. Efter ett rafflande drama blev ”Lyftkranen från Långshyttan”, Eddie Berglund, världsmästare i klassen 66 kg. Eddie, som också kallas för ”Strong-Eddie”, lyfte 250 kg i knäböj, 202,5 kg i bänkpress och 257,5 kg i marklyft. Totalen 710 kg räckte till världsrekord.

  Eddie, som sedan 2020 tävlar för Hofors Lyftarklubb, har nu nått ännu ett mål i sin idrottskarriär då ett VM-guld var det enda som saknades i hans i övrigt helt fenomenala samling av EM- och VM-medaljer.

  ”Lyckan är obeskrivlig, mitt största livsmål är nu uppnått”, säger Eddie i ett pressmeddelande. ”Arbetet bakom VM-guldet är ett liv av målinriktad träning. 20 år med hög disciplin där jag har fått stor hjälp och inspiration av pappa Per, och tränaren Marcus Grahn är ovärderlig.”

  Eddies pappa Per Berglund var en av Sveriges absolut bästa styrkelyftare under 90-talet, och tog bland annat två EM-guld. Också Eddies syster Donna har på kort tid etablerat sig bland Sverigeeliten i styrkelyft, med flera SM-medaljer.

   

   

  Fler notiser