Thailändsk polischef döms till livstids fängelse – kvävde fånge till döds när denne inte ville muta sig fri från häktet

  8 juni 2022, kl 15.45

  Videon som ledde till den 41-årige polischefen Thitisan Utthanaphons fällande dom visar hur en misstänkt iförd handbojor leds in i ett rum, och hans huvud täcks med en plastpåse. Han kastas till golvet av poliser som drar fler påsar runt hans huvud. En polis står på knä på mannens bröstkorg tills han tappar medvetandet.

  En yngre polis lämnade filmen till en välkänd advokat, som publicerade den på sociala medier. Enligt uppgift hade den misstänkte först gått med på en muta på 300 000 kronor för att bli frigiven, men polischefen ville ha det dubbla och påbörjade därför tortyren.

  Utthanaphon flydde när videon blev känd, och kunde under sin tid i frihet prata med reportrar där han förnekade mutor; han ville bara få reda på var ett stort lager med narkotika fanns.

  Efter gripandet fann myndigheterna bland 42 andra lyxbilar en Lamborghini Aventador LP 720-4 50° Anniversario, värd 1 000 av polischefens månadslöner.

  Utthanaphon dömdes till livstids fängelse, liksom fem av de sex andra poliserna som var inblandade i det fatala förhöret. En sjunde fick sitt straff mildrat tack vare sitt vittnesmål.

   

   

  Fler notiser