Parasitiska maskar får dras med könsfördomar – sexism, nepotism och vänskap förekommer när nya blodsugande arter namnges

  8 juni 2022, kl 20.00

  Ett forskarlag, ledd av parasitologen Robert Poulin vid ett universitet i Nya Zeeland, granskade studier i åtta tidskrifter publicerade mellan 2000 och 2020. Under den perioden upptäcktes 2 900 arter, varav 596 uppkallades efter framstående forskare. Endast 19 procent av dem var kvinnor. Och vad värre är, bland de 71 forskare som gett namn till två eller fler latinska beteckningar återfinns endast åtta kvinnor.

  ”Vi hittade en konsekvent könsfördom bland arter uppkallade efter framstående forskare, där manliga forskare odödliggjordes oproportionerligt oftare än kvinnliga forskare”, säger Poulin, vars studie publicerats i den välrenommerade brittiska tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

  Det är inte bara könsfördelningen som är skev. Det finns också en tendens att namnge nya arter efter en familjemedlem eller nära vän. Studien varnade också för att forskare kan komma att ångra sig om de namngav arter efter namnen på kändisar, som senare kan falla i onåd.

  Det finns inga tecken på att könsfördomarna de parasitiska maskarna utsätts för har förbättrats över tid under de senaste 20 åren.

   

   

  Fler notiser