Brittiska muslimer protesterar mot ny film om en av profeten Muhammeds döttrar – biograferna tvingas dra in filmen

  8 juni 2022, kl 13.00

  Många muslimer protesterade mot filmen The Lady of Heaven; de kände sig kränkta av hur den illustrerade livet för vördade religiösa figurer som Fatima, en av profeten Muhammeds döttrar. I ett brev till biografkedjan Cineworld säger den lokala ordföranden för moskérådet i Bolton, Asif Patel, att filmen är blasfemisk. ”Den är underbyggd av en sekteristisk ideologi, och är till sin natur hädande mot det muslimska samfundet.”

  För att trygga säkerheten för personal och kunder har nu Cineworld dragit tillbaka filmen från samtliga biografer. Filmens producent, Malik Shlibak, kallade beslutet för ”oacceptabelt” och anklagade kedjan för att böja sig för radikala extremister. Debatten om yttrandefrihet fortsätter.

  Filmen börjar med IS-terroristernas invasion av Irak och ett chockerande jihadistmord, innan den berättar historien om Fatima. Islamisk tradition tillåter inte en tydlig visuell skildring av religiösa figurer, något som uppfattas som hädelse.

  Fatima jämförs ofta med Jungfru Maria, och ses som en ultimat arketyp för muslimska kvinnor och ett exempel på medkänsla, gudfruktighet och lidande.

   

   

  Fler notiser