5 000 italienska maffiamedlemmar bor i Australien för att bedriva sin verksamhet – krypterade telefoner avslöjade dem

  7 juni 2022, kl 10.45

  Den australiska polisen fokuserar nu på italienska organiserade brottssyndikat som tvättar åtskilliga miljarder kronor genom den australiensiska ekonomin varje år. Information från den krypterade Anon-plattformen ger polisen en tydligare bild av omfattningen av drogimport, hur mycket pengar de tjänar och i vilken grad de samarbetar med mc-gäng.

  I Australien finns 51 italienska familjer som sysslar med organiserad brottslighet, inklusive 14 bekräftade ’Ndrangheta-klaner med tusentals medlemmar. ’Ndrangheta har sitt ursprung i italienska Kalabrien, och likt den sicilianska maffian ägnar de sig åt beskyddarverksamhet, politisk korruption, narkotikahandel, illegal sophantering och kidnappningar.

  ”De har blivit så mäktiga att de nästan äger några mc-gäng som flyttar runt droger för sina finansiärer, eller utför våldshandlingar på uppdrag av ’Ndrangheta”, säger kriminalkommissarie Nigel Ryan till news.com.au. ”På makronivå påverkar handeln med olagliga droger vår nationella säkerhet, sociala trygghet och vår ekonomi.”

  Sedan starten av den senaste operationen har mer än 6,3 ton droger beslagtagits.

   

   

  Fler notiser