Indiens styrande parti stänger av tjänsteman på grund av hennes nedsättande kommentarer om islam och profeten Muhammed

  6 juni 2022, kl 17.30

  Under en tv-debatt sa Nupur Sharma, det styrande partiets talesperson, att muslimer skändar den hinduiska tron. Då ska också hinduer kunna kritisera en del av islams religiösa texter. Efter uttalandet har hon och hennes familj fått dödshot, och hundratals muslimer har demonstrerat på gatorna.

  BJP, det konservativa regeringspartiet, har nu stängt av Sharma. ”BJP är starkt emot all ideologi som förolämpar eller förnedrar någon sekt eller religion”, sa partiets generalsekreterare i ett pressmeddelande.

  Den religiösa polariseringen har ökat i Indien sedan BJP kom till makten, och flera tv-kanaler håller provocerande debatter. Kritiker säger att Sharma inte var den frifräsare som BJP hävdat, utan en officiell talesman för partiet.

  ”Delhi lär sig att när det gäller landets allt mer giftiga politik, så stannar det som händer i Indien ofta inte i Indien. När Indiens globala inflytande växer, och deras diplomatiska och ekonomiska partnerskap utomlands blir starkare, står mer på spel när dess inrikespolitik orsakar irritation utomlands”, sa Michael Kugelman, tankesmedjan Wilson Center, till BBC News.

   

   

  Fler notiser