Framtiden för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson stod på spel efter misstroendeomröstning: han får stanna

  6 juni 2022, kl 22.52

  Boris Johnsons omtalade festande när landet var nedstängt under covidkrisen fortsätter spöka. Han stod inför en förtroendeomröstning under måndagskvällen, initierad av hans egna partikollegor. Tory-rebeller cirkulerade under jubileumshelgen ett dokument där de sa att det enda sättet att vinna nästa val var att ”få bort Boris Johnson”. De lyckades få tillräckligt många ja för en omröstning.

  Många journalister köade utanför omröstningslokalen under kvällen, som efter ett tag släppes in för att få resultatet: han får fortsätta som premiärminister. 211 röster för, 148 röster mot.

  Men det här kan inte beskrivas som ett bra resultat för Johnson. Han har tappat stödet från en större del av sitt parti än vad den konservativa premiärministern Theresa May gjorde när hon stod inför ett misstroendevotum 2018. Åtta månader senare var May borta.

  Nästan 75 procent av alla Tory-ledamöter som inte är beroende av hans beskydd röstade emot Johnson. Labours partiledare Keir Starmer säger i en tweet att dagens resultat visar att landet står inför ett val mellan ”delade tories” och ett ”förenat arbetarparti”.

   

   

  Fler notiser