Går Partygate mot sitt slut? Storbritanniens premiärminister Boris Johnson står inför en förtroendeomröstning i kväll

  6 juni 2022, kl 13.30

  Klockan sju i kväll svensk tid står Boris Johnson inför en förtroendeomröstning, initierad av hans egna partikollegor. 54 Tory-rebeller tillbringade jubileumshelgen med att cirkulera ett dokument där de säger att det enda sättet att vinna nästa val är att ”få bort Boris Johnson”. De lyckades få tillräckligt många ja för en omröstning; strax efter drottningens platinajubileum avslutats kom beskedet:

  ”I enlighet med reglerna hålls en omröstning 18.00–20.00 i dag, måndagen den 6 juni. Rösterna kommer att räknas direkt efteråt”, sa Sir Graham Brady i ett meddelande till premiärministern. Sir Brady är ordförande i det konservativa partiets parlamentariska grupp i Storbritanniens underhus. Nämnden spelar en viktig roll i valet av partiledare.

  En talesman för Downing Street klargjorde att premiärministern kommer att slåss. ”I kväll är en möjlighet att avsluta månader av spekulationer, tillåta regeringen att dra ett streck över det hela och gå vidare för att uppfylla folkets prioriteringar”, sa talesmannen.

  Partygate – när Storbritannien var nedstängt under covidkrisen festade Johnson loss flera gånger.

   

   

  Fler notiser