Minoritetshinduer flyr från indiskkontrollerat område i Kashmir efter riktade mord – minst 19 civila har dödats i år

  5 juni 2022, kl 18.00

  Tre hinduer har dödats av pakistanska militanter i Kashmir den senaste veckan. Minst 19 civila har dödats i år. Det har föranlett massprotester, och en massiv utvandring av hinduiska familjer.

  2010 återvände kashmiriska hinduer till det omtvistade territoriet mellan Indien och Pakistan, lockade av ett statligt program som gav jobb och bevakat boende. De senaste veckorna har de protesterat mot frekventa mord, och krävt ökad säkerhet.

  Myndigheterna har lovat de anställda att de ska flyttas till säkrare platser. Samtidigt säger många av de som bor och arbetar i regionen att de hindras från att lämna landsdelen. De hävdar att polis och paramilitära styrkor har placerats ut för att stoppa dem.

  ”Det verkar som att regeringen väntar på att få oss alla dödade”, sa Rinku Bhat till The Guardian. ”Eller så försöker de visa upp ett falskt normaltillstånd genom att hålla oss kvar här mot vår vilja.”

  De riktade attackerna mot hinduer utgör en stor politisk utmaning för premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska parti, som försökt åstadkomma demografiska förändringar i regionen, som har muslimsk majoritet.

   

   

  Fler notiser