Fantomen lutade allt mer åt vänster i början av 70-talet – den svenska redaktionen tog till sig 68-vänsterns värderingar

  5 juni 2022, kl 16.00

  ”Tillbaka! Jag varnar er!” säger Fantomen i äventyret Den gyllene örnen (nummer 9, 2018), där han använder en prideflagga för att hindra polska nationalister från att attackera en prideparad i Warszawa. Men serieforskaren Robert Aman berättar i sin nya bok När Fantomen blev svensk att den svenska serietidningsredaktionen redan i början av 70-talet omfamnade 68-vänsterns värderingar.

  Det var då som den svenska redaktionen började anpassa sig till den rådande opinionen i Sverige, och tog fram egna äventyr där Fantomen fick politiskt korrekta åsikter. Till och med den ständiga flickvännen Diana började arbeta för FN.

  Dragos, Mr Walker, Fantomen, hård mot de hårda – visst har han anklagats för sexism och rasism, men den ”svenska” Fantomen har också varit språkrör åt Olof Palme, kämpat mot apartheid och utsugande kapitalister samt beväpnat anti-koloniala befrielseorganisationer.

  ”Det centrala är att förmedla en idé”, säger Aman i en intervju med SVT Kultur. ”Exempelvis Fantomens beslut att starta en ’Konsumbutik’ mitt i djungeln.”

   

   

  Fler notiser