15 000 personer går med i den största migrantkaravanen någonsin för att gå genom Mexiko till USA – hunden Mia följer med

  4 juni 2022, kl 20.00

  På måndag lämnar 11 000 migranter gränsstaden Tapachula mellan Guatemala och Mexiko för den långa färden norrut till USA. Under de kommande dagarna ansluter fler, och antalet kan nå rekordmånga 15 000 personer.

  De flesta i karavanen kommer från Venezuela, Kuba och Nicaragua – tre länder vars auktoritära härskare Joe Biden på ett påfallande sätt har vägrat att bjuda in till ett toppmöte i Los Angeles nu i juni. En av diskussionspunkterna är ”irreguljär migration”.

  Mexikos president har dock beslutat att inte delta om inte alla länder i Amerika kan delta. Ledarna för Brasilien, Argentina, Bolivia, Honduras, Guatemala och flera karibiska stater har också deklarerat att de inte kommer att närvara.

  De många migranterna fortsätter sin färd, steg för steg. 70 procent av dem är fattiga kvinnor och barn, och de flesta har bara ett par skor – andra går i tofflor. Det är 290 mil från Guatemala till USA. Vägen genom Mexiko är farlig; nationalgardet misshandlar rutinmässigt migranterna.

  ”När jag blir rädd lugnar Mia ner mig”, säger migranten Liozanys Comeja till The Guardian, och klappar sin chihuahua.

   

   

  Fler notiser