VIDEO: Indiska kvinnor riskerar livet när de klättrar ner i brunnar för att hämta vatten under landets svåra värmebölja

  3 juni 2022, kl 18.30

  Videon kommer ursprungligen från den indiska nyhetsbyrån ANI, och visar kvinnor som helt utan hjälpmedel klättrar ner i brunnen och försöker skrapa upp litet av det grumliga vattnet på botten. De hissar sedan upp det i plasthinkar, och klättar upp till ytan igen.

  De går många kilometer, ibland mil, innan de når fram till en brunn som fortfarande har litet vatten kvar. ”Vi har inget vatten i vår by. Så vi går till en avlägsen by för att hämta vatten. Ibland måste jag hoppa över en del lektioner för att få hem vattnet”, säger den unga studenten Priya till ANI.

  Flera områden i Indien står inför en liknande vattenkris. Enligt en rapport sammanställd av World Resources Institute, en USA-baserad tankesmedja, rangordnas Indien som nummer 13 bland de 17 värst drabbade länderna – en lista som inkluderar länder som mest består av öknar. Indien har redan tagit ut mer än 80 procent av det tillgängliga grundvattnet, och 70 procent av det används för jordbruk.

  Indiens vattenbrist beror enligt rapporten inte så mycket på ett underskott, utan på en allvarlig försummelse och bristande övervakning av vattenresurser.

   

   

  Fler notiser