Det är viss skillnad på ”Turkey” och ”turkey” – Turkiet hörde av sig till FN, och nu heter Turkiet ”Türkiye” på engelska

  3 juni 2022, kl 11.00

  I ett brev till FN begär Turkiets regering att landet formellt ska kallas ”Türkiye”, vilket uttalas ”tur-key-YAY”. Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare, bekräftade mottagandet av brevet från den turkiska utrikesministern, och namnbytet trädde i kraft ”från det ögonblick” som brevet mottogs. ”Det är inte ovanligt att vi får sådana förfrågningar”, sa Dujarric till Washington Post.

  I december 2021 beordrade Erdoğan användningen av Türkiye för att bättre representera turkisk kultur och värderingar, inklusive att kräva att ”Made in Türkiye” skulle användas istället för ”Made in Turkey” på exporterade produkter. Turkiska myndigheter började också använda Türkiye i officiella dokument.

  Turkiets engelskspråkiga statliga tv-bolag TRT World har också gått över till att använda Türkiye, även om ordet Turkey slinker in ibland in av journalister som vänjer sig vid förändringen.

  Ett annat land som också bytt namn är ”Czech Republic” som sedan 2016 officiellt heter ”Czechia”. Också lätt att stava till.

  Vi hoppas nu på att bokstaven ü används flitigt runtom i världen. Merhaba Türkiye!

   

   

  Fler notiser