Iranska demonstranter rasar mot regimen när byggnad kollapsar – var delvis i bruk trots att den saknade bygglov

  3 juni 2022, kl 17.00

  Den 23 maj kollapsade ett ofullbordat höghus i Abadan, södra Iran – 38 dog, och lika många skadades. Olyckan har utlöst storm av sorg och ilska riktat mot Teherans regim. Många protesterar mot den utbredda korruptionen i staden och den oljerika regionen.

  Byggnaden, en del av ett kolossalt bostads- och fritidskomplex, byggs och ägs av Abdolbaghi Holding. Bolaget hade bara tillstånd att bygga sju våningar, men lade till ytterligare tre utan något godkännande. Bolagets vd, Hossein Abdolbaghi, sägs ha nära band till många regerings- och statstjänstemän.

  Statliga medier och högre tjänstemän försöker lägga skulden för katastrofen på Abdolbaghi, som de säger befann sig i byggnaden när den kollapsade. Enligt dem dog han i rasmassorna.

  Trots videofilmer som visar att Abdolbaghi går in i byggnaden, och att hans kropp ses av sörjande släktingar på ett bårhus, är många iranier fortfarande inte övertygade om hans död. De insisterar på att han flydde landet med hjälp av regimens tjänstemän, som först hävdade att han hade arresterats. Nu kräver de demonstrerande DNA-bevis som bekräftar att han är död.

   

   

  Fler notiser