Grönsaksodling på kyrkogården väcker vrede på sociala medier – ett inlägg på en lokal Facebook-sida tvingades tas bort

  3 juni 2022, kl 19.15

  Syftet var att göra något annorlunda på kyrkogården i Traryd, som har 751 invånare. Sommarblommor i kyrkogårdens rabatter är dyrt; då är det bättre att bidra med något som går att äta, nu när det råder brist på flera grödor.

  ”Det började egentligen med jordgubbar”, säger kyrkvaktmästaren Jörgen Melin till SVT Småland. ”Det var mycket prat om att det kommer att fattas litet av det ena och det andra.” Nu växer det sockerärtor, lök, potatis, rädisor och sallat istället för blommor i rabatterna.

  Beslutet att odla något annat än blommor på kyrkogården har väckt starka reaktioner på sociala medier. Vissa tycker att det är respektlöst eller till och med osmakligt att odla mat så nära gravarna. Kyrkans inlägg på en lokal Facebook-sida fick tas bort efter en mängd hårda kommentarer.

  Det som odlas får besökare ta del av under en skördefest till hösten, och det som blir över säljs för välgörande ändamål.

  ”Jag vill vara tydlig med att vi inte har planterat på några gravar”, avslutar Melin.

  Nu är Traryd känt för något annat än Traryd Fönster och filtillverkaren Sveriges Förenade Filfabriker (som stängde 1988).

   

   

  Fler notiser