Världens snabbaste superdator är just nu amerikanska Frontier – kan utföra en miljard miljarder beräkningar per sekund

  2 juni 2022, kl 16.30

  Med sina 1,1 exaflops är amerikanska energidepartementets nya superdator Frontier världens snabbaste, och kan göra mer än en kvintiljon beräkningar per sekund – en miljard miljarder. Den tidigare regerande mästaren var japanska superdatorn Fugaku, som nu bara är hälften så snabb som världsettan. Testning och validering av Frontier-systemet pågår fortfarande, men driftsättningen planeras till 2023. Superdatorn består av 74 delar, som vardera väger nästan fyra ton.

  Frontier har en teoretisk topprestanda på två exaflops, men det kommer ständigt nya tronpretendenter. USA:s hårda sanktioner mot Kina har lett till att landet nu utvecklar egna chips till sina superdatorer, som ryktas vara snabbare än Frontier.

  Superdatorerna har länge varit en viktig faktor i internationell konkurrens. De rumsstora maskinerna byggdes först för att knäcka militära koder och designa vapen, men används nu också för att utveckla vacciner, testa bilkonstruktioner och modellera klimatförändringar.

  Om en kvintiljon är mer än en fantasiljon eller centrifugiljon, det vet bara Kalle Ankas morbror Joakim von Anka.

   

   

  Fler notiser