Amazon stänger sin Kindle-bokhandel i Kina – det senaste exemplet bland företag som avslutar sin verksamhet i Kina

  2 juni 2022, kl 18.45

  Nyhetsbyrån AFP meddelar i dag att e-handelsplattformen Amazon stänger ner sin Kindle-bokhandel 2023. Amazon stängde redan 2019 ner sin stora onlinebutik, då konkurrensen från e-handelsföretag som Alibaba och jd.com vuxit sig för stor. Snart är det alltså dags för e-bokhandeln att stänga.

  För åtta år sedan introducerade Amazon sin Kindle-butik på kinesiska Alibabas plattform, där konsumenterna fick tillgång till såväl läsplattor som böcker. På senare tid har konkurrensen om e-boksläsarna ökat markant, och inhemska företag har tagit fram egna produkter med e-ink, samma teknik som används i Kindle. När Amazons butik stänger finns därmed inte längre någon officiell försäljning av Kindle i Kina, eller några e-böcker som är kompatibla med läsplattan.

  Kindle är bara ett av flera globala varumärken som drar sig ur Kina. Yahoo lade ner sin verksamhet i landet förra året, och Microsoft ska stänga det sociala nätverket Linkedin. Den operativa miljön har blivit svårare sedan Peking skärpte kontrollen över teknikföretag. Många företag med tillverkning i Kina flyttar också verksamheten till andra länder.

   

   

  Fler notiser