Trots en hög inflation har vi i Sverige det lägsta antalet konkurser på tio år – ökar samtidigt i sex av tio branscher

  1 juni 2022, kl 11.25

  Inflationen ökade från 4,5 procent i februari, 6,1 procent i mars till 6,4 procent i april; den högsta inflationen sedan 1991 (7,8 procent). Samtidigt sjunker antalet konkurser; det lägsta antalet på tio år. Det är särskilt hotell och restaurang som sticker ut: de har minskat med 41 procent jämfört med 2021.

  ”Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen är fortfarande inte nere på de nivåer som vi såg innan pandemin. Samtidigt är problemet med personalbrist ständigt närvarande och fortsätter att ställa till det för krögare och hotellägare landet runt”, säger Johanna Blomé i ett pressmeddelande från UC.

  Det totala antalet konkurser januari–maj i år är det lägsta för motsvarande period på tio år. I jämförelse med 2013 är antalet 24 procent lägre.

  Trots en kraftig minskning av det totala antalet konkurser kommer de att öka i sex av tio branscher, framför allt inom handel med motorfordon, transport samt bevakning och fastighetsservice. Inom åkeribranschen, med många mindre företag som dras med låga marginaler, har investeringar lagts på is bland annat på grund av ökade bränslepriser.

   

   

  Fler notiser