Spermadonator berättar inte att han har en genetisk IQ-sjukdom – 15 mödrar har nu fått barn med hans defekta spermier

  1 juni 2022, kl 11.45

  Brittiske spermadonatorn James MacDougall, 37 år, fick inte donera sperma till IVF-klinikerna. Han har fragil X-syndromet, en sällsynt genetisk störning som leder till låg IQ och utvecklingsstörningar. Han erbjöd istället sina tjänster som spermadonator på en Facebook-sida för lesbiska kvinnor som sökte spermadonatorer. 15 av dem tog emot hans sperma, men han berättade inte för dem om sitt ärftliga tillstånd.

  De äldsta barnen är nu tre år gamla, och flera av dem har utvecklingsstörningar. MacDougalls identitet blev känd när han gick till domstol för att få rätt att umgås med några av barnen, trots att han tidigare avsagt sig all umgängesrätt.

  MacDougalls adoptivföräldrar, June och John MacDougall, intervjuades av Daily Mail; June MacDougall hävdar att hennes son är ett ”offer för de där flickorna”. Hennes man tillade ”Vår son har inte gjort något fel”.

  En annan britt, Simon Watson, har donerat sperma i 16 år. ”Vanligtvis tittar det fram en ny unge varje vecka”, sa han 2016 till Victoria Derbyshire, BBC. ”Jag tror att jag har cirka 800 hittills, så inom fyra år skulle jag vilja knäcka 1 000”.

   

   

  Fler notiser