Protester mot att turkisk kampanjgrupp mot kvinnomord stängs – åklagare säger att gruppen ”agerar mot lag och moral”

  1 juni 2022, kl 15.30

  Under onsdagen skanderade flera hundra kvinnor slagord som ”Du ska aldrig gå ensam!” och ”Vi kommer att stoppa mord på kvinnor” när de demonstrerade utanför en domstol i Istanbul. De turkiska myndigheterna vill stänga ner We Will Stop Femicide Platform, en av Turkiets ledande feministiska organisationer. Åklagare säger att gruppen ”agerar mot lag och moral”.

  Gruppen kampanjar mot vad den ser som en epidemi av våld mot kvinnor i Turkiet. De har under de senaste åren uppmärksammat ett antal mord, misstänkta mord, övergrepp och försvinnanden av kvinnor. I sin senaste rapport sa gruppen att det hade skett 24 mord på kvinnor i landet enbart under mars 2022.

  Ilskan i landet tilltog 2021, när regeringen drog tillbaka Turkiet från ett fördrag om förebyggande av våld mot kvinnor. Anledningen sades vara på grund av ett avsnitt som ”normaliserar homosexualitet”. Det skedde trots att rättighetsgrupper varnade för att utträdet gav grönt ljus för kvinnohatare.

  Gruppens representant, Nursen Inal, hävdade i en intervju med AFP att rättegången var politiskt motiverad.

  Islam är den överlägset största religionen i Turkiet.

   

   

  Fler notiser