Malaysia förbjuder kycklingexport, vilket skapar brist på nationalrätten kycklingris i Singapore – kraftigt höjda priser

  1 juni 2022, kl 16.15

  Restauranger och gatustånd i önationen Singapore höjer sina priser kraftigt när kostnader för baslivsmedel ökar eller helt försvinner från marknaden. Det gäller framför allt kyckling från Malaysia, som stoppar all export från och med i dag, då det är svårt att få tag på foder.

  Daniel Tan, ägare till gatuståndskedjan OK Chicken Rice, säger till Reuters att Malaysias förbud är katastrofalt. ”Förbudet skulle innebära att vi inte längre kan sälja. Det är som McDonalds utan hamburgare”.

  Det kraftigt urbaniserade Singapore förlitar sig till stor del på importerad mat; 95 procent av all kyckling importeras. Regeringen hoppas kompensera bristen med fryst kyckling från Brasilien, en resa över haven på 1 700 mil. Man uppmanar också konsumenterna att välja fisk som proteinkälla.

  Kycklingfodret består av spannmål och sojabönor, en bristvara som Malaysia själva importerar och vill hitta alternativ till. Men foder av lägre kvalitet gör att fåglarna inte växer lika snabbt som vanligt, vilket påverkar hela leveranskedjan. Driftskostnaderna ökar också i takt med att Malaysias exportintäkter minskar.

   

   

  Fler notiser