Amerikanskt investeringsbolag köper italienska mästarna AC Milan för 12 miljarder kronor, sportcheferna följer med

  1 juni 2022, kl 18.30

  ”När Elliott förvärvade AC Milan 2018 ärvde vi en klubb med en enorm historia, men med allvarliga ekonomiska problem och en medioker sportprestation”, sa Gordon Singer, representant för Elliott Management i ett uttalande på klubbens hemsida.

  Köparna, Redbird Capital Partners, som betalade 12 miljarder kronor för klubben, har lovat att de båda sportcheferna Paolo Maldini och Frederic Massara stannar kvar.

  Fotboll i de högre divisionerna kräver alltmer pengar. AC Milan gjorde en förlust på 960 miljoner kronor förra säsongen, en förbättring från ett underskott på två miljarder kronor 2020. Och AC Milan är bara en av en rad italienska klubbar som står under nordamerikanskt ägande. Även AS Roma, Bologna FC 1909, ACF Fiorentina, Venezia FC, Spezia Calcio och Genoa CFC rås om av investerare från USA eller Kanada. Atalanta BC är också delvis amerikanskt ägda.

  Den kinesiske affärsmannen Li Yonghong köpte klubben 2017, men då han inte kunde betala tillbaka ett lån han tog för köpet såldes laget till den amerikanska investeringsfonden Elliott Management. Nu är det Redbird Capital Partners som har bollen.

   

   

  Fler notiser