Efter skolmassakern i USA vill nu Kanada frysa försäljning av handeldvapen och tvinga återköp av halvautomatiska gevär

  31 maj 2022, kl 13.45

  Kanadas premiärminister Justin Trudeau presenterade i går ett lagförslag som tjänstemän kallade för en av viktigaste åtgärderna någonsin mot vapenvåld. Om förslaget om vapenkontroll antas, så ska ingen kunna köpa, importera, överföra eller sälja handeldvapen i landet. Domare ska också kunna dra in redan godkända vapenlicenser för personer som anses vara en fara för sig själva eller andra. Det blir även hårdare straff för vapensmuggling.

  ”Vi inser att den stora majoriteten av vapenägare i detta land är ansvariga och följer alla nödvändiga lagar”, sa Trudeau till reportrar i Ottawa. ”Vi står dock inför en nivå av vapenvåld i våra samhällen som är oacceptabel. Vi behöver bara titta söder om gränsen för att veta att om vi inte vidtar åtgärder, snabbt och bestämt, så blir det värre och värre, och svårare att motverka.”

  Regeringen vill också införa obligatoriska återköp av halvautomatiska gevär, den typ som användes vid skolattacken i Texas.

  Den ”frysning” som den föreslagna lagen skulle medföra är inte ett förbud, eftersom människor som redan äger vapen kan fortsätta att äga och använda dem.

   

   

  Fler notiser