Brittiska rappare döms till fängelse för sin farliga musik – polisen säger att deras låtar uppmuntrar till gängvåld

  31 maj 2022, kl 21.00

  De brittiska rapparna Skengdo & AM är två av de största stjärnorna i den demoniserade drill-scenen (slang för att skjuta eller knivhugga någon); musik som präglas av metronomiska instrumentalspår, nihilistiska texter och uttryckslösa, dödögda flöden. De hade bara en sista konsert kvar på den utsålda turnén 2019, när de uppträdde i hemstaden London med den förbjudna låten Attempted 1.0.

  Låten från 2018 beskriver ett knivbråk; polisen i London menade att den uppviglade och uppmuntrade till våld mot rivaliserande gäng. De förbjöds därför att spela låten. Efter turnén 2019, där låten framfördes trots förbudet, blev de dömda till nio månaders fängelse, något som sedan omvandlades till villkorligt straff. De fick inte heller vistas på alla platser i London, och var tvungna att skicka musiken de skrev till både sina advokater och polisen för att texterna godkända.

  Restriktionerna har hävts. ”Jag kommer fortsätta göra musik som folk vill höra. Och om jag behöver ta konsekvenserna för det, så får det vara så”, säger AM till SVT.

  Polisen i Sverige använder för övrigt musiktexter som bevisföring i olika brottmål.

   

   

  Fler notiser