Rebeller i Nigeria som vill se ett självständigt Biafra dödar gravida kvinnor och barn – osäkerheten i landet ökar

  30 maj 2022, kl 13.30

  Förra veckan dödades en gravid mamma och hennes fyra barn efter ett besök hos familjen. Minst sju andra människor dödades i delstaten Anambra i söndags. Dagen innan upptäcktes de lemlästade kropparna av en kidnappad statlig tjänsteman och hans kollegor.

  Anambra var under inbördeskriget (1967–1970) en del av utbrytarrepubliken Biafra. Landet erkändes bara av ett fåtal andra stater, och när Nigeria vägrade godta självständigheten utlöstes kriget. 1970 införlivades regionen i Nigeria igen. Vissa såg Biafra-konflikten som ett krig mellan kristna och muslimer.

  Efter införandet av muslimska sharialagar i flera delstater har frågan om ett självständigt Biafra fått förnyad kraft under 2000-talet. Militanter som vill se ett Biafra som en egen stat har dödat mängder av säkerhets- och regeringstjänstemän, såväl som civila, i väpnade insatser som blivit mer frekventa och vågade. De har också genomfört massinbrott i fängelser där de befriat tusentals fångar.

  Under inbördeskriget var Nigerias president, Muhammadu Buhari, en högt uppsatt officerare i Nigerias militär som anklagades för storskaliga övergrepp.

   

   

  Fler notiser