31 dödade – trampades ner vid kyrkligt välgörenhetsevenemang i Nigeria när köande bröt upp port för att komma in

  29 maj 2022, kl 10.30

  En pingstkyrka i Nigeria arrangerar varje år en Shop for Free-dag, där man skänker bort bland annat mat, kläder och skor. Årets evenemang skulle gå av stapeln på morgonen i går lördag, men många började köa redan på fredagen för att vara säkra på att få den hjälp de behövde. Till slut bröt några upp porten, och folk rusade in.

  Minst 31 dödades, varav flera barn, och sju skadades. ”Vittnen säger att siffran kan vara högre än den officiella siffran som polisen anger,” säger Al Jazeeras Fidelis Mbah som rapporterar från Nigeria. Efter stormningen attackerade och misshandlade släktingar till offren flera av de kyrkomedlemmar som fanns på platsen.

  Liknande händelser är vanliga i Nigeria, Afrikas folkrikaste stat, där drygt 40 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom (när en person har en köpkraft på mindre än knappt 18 kronor per dag). Tjugofyra personer dog vid en överfull kyrkosammankomst 2013, och minst 16 människor dödades 2014 när en folkmassa köade för statliga jobb i landets huvudstad, Abuja. 2021 trampades sju kvinnor ihjäl när ett biståndsorgan skulle dela ut mat till behövande.

   

   

  Fler notiser