Terrorkejsarinnan som grundade Japanska röda armén, 76 år, släpps efter 20 år i fängelse – dömdes för dåd i Haag

  28 maj 2022, kl 18.15

  På lördagen lämnade den 76-åriga Fusako Shigenobu fängelset i Tokyo: ”Jag ber om ursäkt för det lidande som ligger bakom min arrestering”, sa Shigenobu. ”Det är ett halvt sekel sedan … men vi orsakade skada på oskyldiga människor som var främlingar för oss genom att prioritera vår kamp, till exempel genom att ta gisslan”, enligt The Guardian.

  Under 1970-talet beskrevs Shigenobu som ”terrorns kejsarinna”. Hon grundade den fruktade Japanska röda armén, en radikal vänstergrupp som utförde väpnade attacker över hela världen till stöd för den palestinska saken. Hon levde som flykting i Mellanöstern i 30 år, men arresterades efter att ha återvänt till Japan med ett falskt pass, och checkat in på ett hotell förklädd till en man.

  Hon dömdes till fängelse i 20 år för sin del i belägringen av ambassaden i Haag 1974, då tre medlemmar i gruppen stormade in på ambassaden. De tog ambassadören och tio andra anställda som gisslan i över fyra dagar. Två poliser sköts och skadades allvarligt.

  Nu ska hon fokusera på sin cancerbehandling, och säger att hon inte kan inte ”bidra till samhället” med tanke på sitt svaga tillstånd.

   

   

  Fler notiser