Bryggeri i Finland lanserar Nato-öl med ”smak av säkerhet”; får hundratals törstiga förfrågningar via telefon och e-post

  28 maj 2022, kl 16.15

  Finland har tillsammans med Sverige lämnat in en ansökan om medlemskap i Nato. Det ville byggmästaren Petteri Vänttinen fira med något gott. ”Nu när ansökan lämnats in kunde en öl sitta bra”, säger Vänttinen till Yle.

  Ölet, som döpts till Otan, är inte bara Nato baklänges utan också en ordlek; ”jag tar en öl” heter ”Otan olutta” på finska. Bryggeriet hade under en tid funderat på att rulla ut en Nato-märkt öl, och när ansökan lämnats in var det dags. ”Vi skulle inte ha gjort det om vi inte trodde att det var bra för Finland och Finlands säkerhet”, förklarade Vänttinen, och konstaterade att det är lätt för små bryggerier att fatta snabba beslut.

  Det är många som kommit till bryggeriet, som har sin verksamhet i ett gammalt lokstall, för att köpa några burkar. Ölet säljs också i butiker runtom i Finland, men exporten får vänta. ”Vi har beställningar på tiotusentals burkar”, avslutar Vänttinen.

  Ölet, en lager med stabila 5,3 procent, har ”en smak av säkerhet, med en antydan av frihet”. Ölburkens blå etikett har en tecknad figur som bär en rustning av metall, prydd med Nato-flaggans kompassymbol.

   

   

  Fler notiser