Turkiet vill tvångsförflytta syriska flyktingar; Erdoğan utnyttjar sitt veto över Sveriges och Finlands Nato-anslutning

  27 maj 2022, kl 18.00

  En förflyttning av syriska araber till en utökad buffertzon i Syrien skulle säkra ekonomiskt inflytande och politiskt godkännande på hemmafronten inför valet nästa år. Kurdiska befolkningar som dominerat den 500 mil långa gränsen skulle förlora än mer makt efter att ha tvingats bort från viktiga städer under tre turkiska intrång under de senaste fem åren. Med den nya buffertzonen skulle Turkiet ha kontroll tre mil in i Syrien.

  Erdoğan, som har lett Turkiet i två decennier, står inför ett tufft omval nästa år. Frågan om syriska flyktingar på turkisk mark är något han skulle kunna dra nytta av, då aversionen mot flyktingar är hög.

  Turkiska tjänstemän har hävdat att 500 000 flyktingar frivilligt återvänt till Syrien de senaste åren. Flyktingförespråkare säger att den verkliga siffran är nära 80 000, och hävdar att många inte har återvänt av egen fri vilja.

  Planerna för den nya operationen tog form de senaste veckorna mot en skiftande geopolitisk bakgrund i Europa. Sveriges och Finlands begäran om att gå med i Nato har gett Turkiet chansen att sätta press på omvärlden för att få igenom sin politik.

   

   

  Fler notiser