Restaurang bjöd alla taiwaneser med ”lax” i sitt namn på gratis sushi – alla får inte byta tillbaka till sitt gamla namn

  27 maj 2022, kl 13.30

  2021 kom restaurangkedjan Sushiro på den briljanta idén att erbjuda gratis sushi till alla med de kinesiska tecknen för lax i sitt namn. I det som senare kallades för ”laxkaos” deltog 331 personer som bytte till namn som ”Laxdröm” och ”Dansande lax”. Regeringen var kritisk till marknadsföringen, bad folk att vara rationella och klagade på att jippon skapade meningslöst extraarbete för Taiwans redan papperstunga byråkrati.

  När den två dagar långa kampanjen avslutats återgick de flesta till sina normala namn, men alla kunde inte göra det. Taiwan tillåter bara människor att byta namn tre gånger, något som flera upptäckte när det var för sent. Än i dag står det ”lax” i många id-kort, berättar The Guardian.

  Nu diskuterar lagstiftare i Taiwans parlament ändringar i namnförordningen som ska kunna rätta till saken, med åtgärder som avgiftsändringar och ångerperioder. Andra vill att det istället ska bli svårare att byta namn.

  Invånarna kritiserade debatten på sina sociala medier, och ifrågasatte att lagen ska ändras på grund av folk som byter namn för sin egen vinnings skull. ”Ta ansvar för era egna liv, alla laxar!”.

   

   

  Fler notiser