En forntida cypress i Chile kan vara världens äldsta träd – är mer än 5 000 år gammalt med en fyra meter tjock stam

  27 maj 2022, kl 11.10

  2020 återvände den chilenske forskaren Jonathan Barichivich till en nationalpark han besökte som barn. Han tog ett borrprov ur ett särskilt stort barrträd för att fastställa dess ålder, men då stammen var fyra meter tjock nådde verktyget han använde inte ända in. Då använde han datormodeller för att ta hänsyn till miljöfaktorer och slumpmässig variation för att fastställa hur gammalt trädet var. Det han kom fram till var ett storartat resultat. 5 484 år.

  Barichivich har inte formellt publicerat resultatet, men om det stämmer kan den patagoniska cypressen vara mer än 600 år äldre än den 4 853 år gamla borstkottall som finns i Kalifornien.

  I Sverige har vi Rumskullaeken i Småland som har varit med i 1 000 år, och tio meter från rusningstrafiken på Essingeleden i Stockholm finns Birger jarls ek, uppemot 800 år gammal och därmed lika gammal som huvudstaden.

  En del säger att världens äldsta träd finns uppe på Fulufjället i Dalarna, en gran vid namn Old Tjikko som ska vara 9 550 år. Det är i själva verket en exakt klon av det ursprungliga trädet, då grenarna har hängt ned i marken och slagit rot.

   

   

  Fler notiser