Kina vill dominera Stilla havet – läckt dokument visar hur de vill ta över ö-nationers polis, och cybersäkerhet

  26 maj 2022, kl 11.30

  Kinas utrikesminister försöker nu få igenom en omfattande pakt med tio mindre önationer i Stilla havet om säkerhet, polisarbete och datakommunikation. Ett regionomfattande avtal skulle representera en förskjutning i Pekings fokus från bilaterala förbindelser till att hantera Stilla havet på multilateral basis – ökar oron hos Washington och dess allierade.

  Ett utkast till pakten har läckt: Kina vill hålla i polisutbildningar, datanätverk, cybersäkerhet, smarta tullsystem, marin kartläggning och en strategi för ”tekniska framsteg, ekonomisk utveckling och skydd av nationell säkerhet”. Kinesiska språk- och kulturutbyten finns också med i planerna.

  Nu väcks farhågor om att Stillahavsöarna hamnar i en geopolitisk konflikt när spänningarna ökar mellan USA och Kina om Taiwan. I förlängningen ökar också riskerna för att Kina hamnar i konflikt med Australien, Japan, USA och Nya Zeeland.

  ”Kina ser sig själv som en säkerhetsaktör i Stilla havet”, säger Anna Powles, universitetslektor i säkerhetsstudier i Nya Zeeland, enligt The Guardian.

  Kina förnekar uppgifter om att de skulle vilja etablera en militärbas i området.

   

   

  Fler notiser