Nordkorea firar Bidens avslutade Asien-turné genom att fyra av flera missiler – inklusive en som antas kunna nå USA

  25 maj 2022, kl 13.10

  USA:s president Joe Biden lämnade regionen efter en fem dagar lång turné under vilken han lovade att försvara Sydkorea och Japan inför Nordkoreas växande kärnvapen- och missilarsenal. Nordkoreas testskjutningar skedde bara några timmar efter det att Biden återvänt till USA. En av de tre projektilerna misstänks vara en interkontinental ballistisk robot, även om den bara flög i 36 mil innan den landade i havet.

  ”USA:s och sydkoreanska militärer avfyrade egna missiler som svar, vilket visar att de är redo att genomföra åtagandet om USA:s kärnvapenparaply”, sa en sydkoreansk forskare till japanska NHK.

  Forskaren hänvisar till Bidens engagemang för Sydkorea under sitt toppmöte med Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol i lördags. Där bekräftade Biden USA:s ”utvidgade avskräckande engagemang för försvaret” av Japan och Sydkorea, ”med användning av hela utbudet av USA:s försvarskapacitet, inklusive kärnvapen”.

  Japans försvarsminister fördömde de nordkoreanska missiluppskjutningarna som ”tydliga provokationer”, och sa till reportrar att Japan inte tolererar landets försök att utveckla sin missilteknologi.

   

   

  Fler notiser