Kina planerar att utveckla vapen som kan förstöra Elon Musks Starlink-satelliter för att skydda ”nationell säkerhet”

  25 maj 2022, kl 18.00

  Kinesiska South China Morning Post citerar en forskare som säger att landet måste kunna övervaka, inaktivera, eller till och med förstöra Space X:s Starlinks satellitnätverk, om det blir ett nationellt säkerhetshot. Forskaren uppskattar att med en Starlink-anslutning kan amerikanska militära drönare och smygflygplan öka sina dataöverföringar hundrafaldigt.

  Starlink är ett satellitsystem som drivs av Musks Space X-företag, och som kan ha 30 000 satelliter i låg omloppsbana det kommande decenniet. Satsningen ger internet till utvecklingsländer och fattigare regioner på jorden. Satelliterna har jonmotorer som tillåter dem att ändra omloppsbana.

  Musks bolag Space X har även ett kontrakt med det amerikanska försvarsdepartementet om att använda Starlink-plattformen för militära ändamål, inklusive utveckling av känsliga instrument som kan upptäcka och spåra hypersoniska vapen – teknik som Peking är känt för att utveckla.

  Att förstöra nätverket skulle vara en extrem bedrift för Kina, då det till sin natur kan förlora flera satelliter och ändå fungera normalt. Och det skulle bli dyrt för kineserna.

   

   

  Fler notiser