Studentledare i Bolivia gripen – höll fast vid posten i årtionden utan att ta examen – fått statlig lön under hela tiden

  24 maj 2022, kl 12.30

  I går greps den nu 52-årige överliggaren Max Mendoza som började på universitetet 1990, och som har studerat till bland annat industritekniker, agronom och jurist. Efter anklagelser om att hans tjänstgöring som statsbetald studentledare utgör ett brott har en domare beordrat en sex månader lång utredning.

  ”Han uppfyllde inte kraven. Han hade inte den nödvändiga kandidatexamen som krävs för att inneha posten”, sa domare Javier Vargas. Åklagaren sa att andra långvariga studentledare också utreds.

  Studentledaren har kuggat flera hundra gånger, men förnekar anklagelserna och kallar dem förtal. ”Vi har inte fått ett öre som inte är korrekt och lagligt”, försäkrade Mendoza.

  Hans fall blev känt efter ett upplopp i en studentförsamling där fyra människor dödades och 70 skadades. Studentledaren anses ha startat upploppen för att gynna ledare som var lojala mot honom, och leda till nya studentval. Den 20 maj ockuperade 50 universitetsstudenter Mendozas kontor för att tvinga bort honom.

  För sitt arbete som studentledare har han fått 29 000 kronor i månaden – tio gånger den nationella minimilönen.

   

   

  Fler notiser