Klarna, ökända för sina snabba betalningspåminnelser, sparkar tio procent av alla anställda inför en förmodad nyemission

  24 maj 2022, kl 13.00

  Klarna, som flera gånger har anklagats för att skicka ut betalningspåminnelser trots att fakturorna betalats innan förfallodatum, ska nu göra sig av med tio procent av sina anställda. Beskedet kom i form av ett förinspelat meddelande av vd:n Sebastian Siemiatkowski.

  Personalen varslas utan att Klarna har förhandlat med facket, trots att det är ett lagkrav. De ombeds att arbeta hemifrån denna vecka, och ska helst inte komma in till kontoret. Anställda i USA har fått gå på dagen.

  Klarna grundades 2005, och har växt mycket snabbt. Även om intäkterna ökade under den senaste rapportperioden gjorde de en förlust på 5,68 miljarder kronor sista halvåret 2021. Det kan jämföras med en förlust på 824 miljoner kronor under motsvarande tid 2020. Även kreditförlusterna ökar från 1,3 miljarder till 2,8 miljarder kronor.

  Företaget har genomfört flera nyemissioner, men resultatet är fortsatt negativt. Kritiker säger nu att Klarna vill snygga till siffrorna inför ännu en förmodad nyemission, med målet att ta in tio miljarder kronor. Man måste kunna visa att möjligheten att tjäna pengar fortfarande existerar.

   

   

  Fler notiser