Fransk cementtillverkare anklagas för brott mot mänskligheten – betalade tiotals miljoner kronor till terroristgrupper

  24 maj 2022, kl 15.35

  Efter att ha skänkt pengar till IS och andra terroristgrupper ställs nu den franska cementtillverkaren Lafarge än en gång inför rätta i Paris för delaktighet i brott mot mänskligheten, rörande deras aktiviteter i Syrien under landets inbördeskrig. De fick sitt åtal upphävt av appellationsdomstolen 2019, men 2021 annullerade Frankrikes högsta domstol beslutet.

  Lafarge anklagas nu för medverkan till krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten, finansiering av terrorister och tvångsarbete. Rättegången pågår.

  När Lafarge byggde en cementfabrik i Syrien behöver de säkra tillgången på råvaror och upprätthålla driften. Efter att ha investerat nästan sju miljarder kronor kunde fabriken invigas 2010. Redan året efter inleddes den arabiska våren som snabbt eskalerade till ett inbördeskrig, som fortfarande pågår.

  Under 2013 och 2014 förhandlade Lafarge med IS och andra terroristgrupper för att kunna hålla driften i gång under det pågående inbördeskriget. De köpte bland annat råmaterial från olika jihadistgrupper, och bistod fraktionerna med pengar för en säker passage av både arbetare och färdiga produkter.

   

   

  Fler notiser