1 200 gängkriminella är minderåriga – flera kriminella tonåringar styr gäng; utnyttjar yngre barn till avancerade brott

  24 maj 2022, kl 18.00

  Straffrabatten för 18–20-åringar togs bort den 2 januari i år. Det har medfört att gängledarna istället satsar på minderåriga. ”När lagstiftningen skärps flyttas nivåerna ner från motståndarsidan, där man i ännu större utsträckning använder sig av personer under 18 år”, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt till Ekot.

  Nästan 15 procent av de som polisen pekat ut som gängkriminella, 1 200 barn, är under 18 år, uppger polisen enligt Sveriges Radio. Polisen befarar att siffran kommer att öka efter att straffrabatten tagits bort.

  Enligt Martin Wallin, som leder polisens arbete mot kriminella nätverk i lokalpolisområde Sollentuna, är det inte heller ovanligt att tonåringar styr kriminella gäng. ”I dag kan vi se att en ganska komplex, kvalificerad brottslighet går ner ganska långt i åldrarna”, säger Wallin till Ekot.

  Den tidigare ungdomsrabatten vid brott hade i flera år kritiserats av både politiker och samhället i stort innan den slopades. Nu, när lagen har införts, ska det inte tas särskild hänsyn till den unga åldern när straffet bestäms om man var 18 år när brottet begicks.

   

   

  Fler notiser