Överste i det iranska revolutionsgardet dödas av beväpnade män – ses som största våldsdådet sedan 2020

  23 maj 2022, kl 13.00

  Två beväpnade män på en motorcykel rapporteras ha skjutit överste Sayyad Khodai fem gånger i en bil utanför hans hem. Bilder från platsen visar en blodig man som sjunkit ner i en bil med sitt säkerhetsbälte fortfarande på. Hittills har ingen grupp tagit på sig ansvaret för söndagens attack, men en jakt pågår efter de beväpnade männen.

  Iranska utrikesministeriets talesman sa att översten mördades av ”svurna fiender” till Iran som är ”de terroristagenter som är anslutna till den globala arrogansen” – en hänvisning till USA och Israel. Han sa också att andra länder som ”påstår sig kämpa mot terrorismen tyvärr är tysta och istället stödjer den”.

  Överste Khodai var en högt uppsatt medlem av Quds-styrkan, en del av Irans islamiska revolutionsgarde. Quds specialiserar sig på okonventionell krigföring och militära underrättelseoperationer, och liknas vid CIA. USA anklagar styrkan för att stödja terroristorganisationer och vara ansvarig för attacker över hela Mellanöstern.

  2020 dödades Irans främste kärnkraftsforskare när han färdades i en bilkonvoj. Han hade en avgörande roll i Irans kärnkraftsprogram.

   

   

  Fler notiser