Den ekonomiska krisen i Sri Lanka får läkare i landet att fördöma medicinbristen – viktiga medicinska ingrepp skjuts upp

  23 maj 2022, kl 16.45

  På ett cancersjukhus i huvudstaden Colombo känner sig patienter, nära och kära samt läkare alltmer hjälplösa inför bristen som tvingar fram avbrutna tester och senareläggning av ingrepp, inklusive kritisk kirurgi.

  ”Det är mycket dåligt för patienterna”, säger läkaren Roshan Amaratunga till World News Inc. ”Ibland planerar vi för operationer vi kanske inte kan göra den dagen … eftersom förnödenheterna inte finns där. Om situationen inte förbättras snabbt, så kommer flera patienter att ställas inför en faktisk dödsdom”.

  Sri Lanka brottas med sin värsta ekonomiska kris sedan självständigheten 1948, orsakad av covid-19 som drabbar den turismberoende ekonomin, stigande oljepriser, populistiska skattesänkningar och ett förbud mot import av kemiska gödningsmedel som ödelade jordbruket.

  Sri Lanka importerar mer än 80 procent av sina medicinska förnödenheter, men med utländska valutareserver som tar slut på grund av krisen försvinner nödvändiga mediciner från hyllorna, och sjukvårdssystemet är nära att kollapsa.

  Sri Lankas centralbankschef ber nu sina utflyttade medborgare om pengar till mat och bränsle.

   

   

  Fler notiser