Välgörenhetsorganisationer som räddar båtflyktingar i Medelhavet kan ställas inför domstol för samarbete med smugglare

  22 maj 2022, kl 12.50

  Den sicilianske domaren Samuele Corso måste nu avgöra om han ska gå vidare till rättegång eller inte, efter en fem år lång kontroversiell utredning baserad på massavlyssning. Det är välgörenhetsarbetare, advokater och journalister som avlyssnats, efter misstankar om att fristående hjälporganisationer ska ha samarbetat med människosmugglare.

  Välgörenhetsorganisationerna anklagas i den omfattande rapporten för att samordna sina handlingar med smugglare strax utanför Libyen, lämna tillbaka uppblåsbara jollar och båtar till dem för att återanvändas, samt att plocka upp människor vars liv inte varit i fara.

  De som kan komma att ställas inför domstol är 21 misstänkta, bland annat personal från fartyg tillhörande Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska hjälporganisationen Jugend Rettet.

  Kritiker säger att allt är ett politiskt motiverat försök att stoppa sjöräddningarna.

  Den preliminära utfrågningsprocessen kan pågå i flera månader, och hålls bakom lyckta dörrar. Representanter från Europakonventionen (ECHR) och Amnesty International har begärt att domaren ska tillåta dem att sitta med för insyn.

   

   

  Fler notiser