Tioårig amerikansk flicka dör efter kvävningsutmaning på Tiktok – mamman stämmer den stora kinesiska plattformen

  22 maj 2022, kl 11.10

  Amerikanska Nylah Anderson, tio år, gjorde flera korta dansvideos som hon sedan delade på den populära Tiktok-plattformen. I början av december uppmärksammade hon ”Blackout Challenge”, en utmaning där man uppmuntras att hålla andan tills man svimmar. Nylah hängde mammans handväska på en galge i garderoben, placerade huvudet mellan väskan och axelremmen och sjönk ner mot golvet. Flickan svimmade innan hon kunde frigöra sig, och när hennes mamma hittade henne var hon medvetslös. Nylah dog fem dagar senare på ett barnsjukhus.

  Nylahs mamma, Tawainna Anderson, stämde Tiktok och dess moderbolag, kinesiska Bytedance Inc, i federal domstol i Philadelphia i slutet av förra veckan. Hon anklagade den sociala medieplattformen för att vara defekt, då en algoritm länkade in den virala utmaningen till dotterns flöde. Enligt mamman ska Tiktoks plattform manipulera och kontrollera barns beteende för att maximera vinsten, samtidigt som de inte tar något som helst ansvar för barnens säkerhet.

  En talesperson för Tiktok kallade kvävningsutmaningen ”störande” men sa att den funnits långt innan Tiktok skapades.

   

   

  Fler notiser