Amerikansk myndighet ville förbjuda ny öletikett med en tecknad naken man som stod bredvid en lägereld – ”dålig smak”

  22 maj 2022, kl 17.10

  Det amerikanska bryggeriet Flying Dog lanserade 2021 sin öl ”Freezin’ Season Winter Ale”. Etiketten, illustrerad av den kände konstnären Ralph Steadman, skildrar en tecknad naken man som står vid en lägereld. Tillsynsmyndigheten i North Carolina avvisade den; de tyckte att det var ”dålig smak”. Bryggeriet ansåg däremot dels att denna tillämpning av förordningen var ett tydligt fall av byråkrater som försökte påtvinga andra sina åsikter och preferenser, dels att förordningen var grundlagsstridig.

  Nu har en distriktsdomstol dömt till förmån för Flying Dog Brewery, som vinner på båda punkterna. Domen tvingar också delstaten North Carolina att ta bort den nuvarande förordningen så att de inte kan återinföra ett liknande direktiv igen.

  Det är inte första gången Flying Dog går till domstol. Tillståndsmyndigheten i Michigan förbjöd 2015 bryggeriet att sälja sitt ”Raging Bitch”-öl. Etiketten, en teckning av en hundhona med tydliga drag, blottade tänder och en blodtäckt tunga, ansågs vara ”skadlig för allmänhetens hälsa, säkerhet och välfärd”. Bryggeriet gick till domstol, och fick rätt redan då.

   

   

  Fler notiser