Hårdföra hindunationalister vill attackera muslimska platser i Indien – Taj Mahal är ett möjligt mål

  21 maj 2022, kl 16.00

  Hindunationalistiska indier söker efter platser där muslimska byggnader ska förstöras. Med hjälp av domstolar, och diskussioner på sociala medier, anser de att en del moskéer byggts på hinduiska tempel, som de menar representerar Indiens sanna religion. Den hinduistiska nationalistiska premiärministern Narendra Modi har uttryckt förståelse för detta.

  I blickpunkten nu står den månghundraåriga Gyanvapi-moskén i Varanasi, troligen Indiens äldsta ständigt bebodda stad där hinduer kremeras vid Ganges. Förra veckan läckte en undersökning av moskén, gjord på uppdrag av en domstol. Man ska ha hittat en avbildning av den hinduiska guden Shiva på platsen.

  ”Det betyder att det är platsen för ett tempel”, sa regeringsminister Kaushal Kishore till lokala medier, och sa att hinduer nu borde be där.

  Rädslan väcks nu hos muslimer över att de landsomfattande kravallerna från 1992 ska upprepas. De kom efter att 75 000 hinduer med hammare, spadar och spett förstörde en moské i den heliga indiska staden Ayodhya, där den viktiga guden Rama sägs ha fötts. Myndigheterna var passiva.

  Flera grupper riktar blicken mot Taj Mahal. Hindunationalistiska organisationen Hindu Mahasabha hävdar att ett tempel tillägnat Shiva revs för att ge plats åt det nu världsberömda gravmonumentet som uppfördes på 1600-talet.

   

   

  Fler notiser