VIDEO: Danske islamkonvertiten och pilbågsmördaren Espen Bråthen nu inför rätta i Norge – dödade fem i mataffär 2021

  20 maj 2022, kl 10.15

  Den 38-årige Espen Bråthen, född i Norge men med danskt medborgarskap, trodde att han höll på att bli blind, och måste mörda några människor för att kunna reinkarneras till ett bättre liv. Därför klev han in i närlivsbutiken en kväll i oktober förra året, beväpnad med en pilbåge, 80 pilar och flera jaktknivar. 35 minuter senare låg fem personer döda på golvet, två andra skadades svårt.

  Den första patrullen anlände 18.18. Ytterligare tre polispatruller skyndade till platsen men var inte beväpnade. De behövde tillstånd att använda vapnen i sina fordon innan de konfronterade angriparen. Polischefer bekräftade senare att Bråthen ”förmodligen” började döda besökarna i butiken efter att ha skjutit mot polisen utan att de försvarade sig.

  Under rättegången erkände han sin skuld. ”Det finns ingen fara för återfall, för nu vet jag att jag inte kommer att bli blind, och att det är fel att döda. Det var inte meningen, och jag beklagar det mycket”, säger han i rätten.

  Norges säkerhetspolis klassar handlingen som terrordåd, då mannen är en muslimsk konvertit som tidigare flaggats för att ha radikaliserats.

   

   

  Fler notiser