Arkeologisk avföring avslöjar: Stonehenge-byggare plågade av parasiter, åt illa tillagade inälvor – ändå inget skitbygge

  20 maj 2022, kl 10.35

  Stonehenge, vackert placerat 100 meter från en nutida motorväg, fascinerar forskarna än i dag. Nu har man undersökt de forntida avskrädeshögarna i Durrington Walls för att se vad de som byggde Stonehenge åt. De bodde här under vintermånaderna, tre kilometer från monumentet, när de uppförde minnesplatsen.

  Forskarna undersökte avföringen från människor och djur. De hittade koprolit, fossiliserad avföring, med ägg från parasiter – de tidigaste bevisen för parasitinfektion i Storbritannien där värdarnas arter är kända.

  Parasitäggen liknar en modern art som infekterar grisar och nötkreatur. Det tyder på att byggarna, och deras hundar, åt dåligt tillagade slaktbiprodukter från infekterade grisar och tamboskap.

  ”Det visar att de åt boskapens inre organ, särskilt deras lever, eftersom det var där dessa parasiter bodde”, säger forskaren Piers Mitchell i en artikel i tidskriften Parasitology. ”Det ser ut som att de delade sin mat med sina sällskapsdjur, eller åtminstone gav dem resterna”.

  Då de tog med sig sina kreatur till Stonehenge kunde de förutom kött också ställa fram mjölk och ost på bordet.

   

   

  Fler notiser