USA:s flygvapen tvingas flyga in mjölkersättning – politiskt problem för presidenten nära inpå mellanårsvalet

  19 maj 2022, kl 14.30

  Bristen på mjölkersättning är välkänd, men nu är läget så svårt att den amerikanska regeringen tvingas flyga in produkten från andra länder. Militären använder kontrakt med kommersiella fraktlinjer för direktflyg från utländska tillverkare.

  Föräldrarnas desperation uppmärksammas på sociala medier, där inlägg som delats hundratusentals gånger uppmanar människor att göra sin egen ersättning, något barnläkare varnar för. ”Det möter inte ditt barns näringsbehov, och kan vara mycket farligt för deras tillväxt och utveckling”, säger Tanya Altmann, läkare och författare till flera föräldraböcker, till AFP.

  Bristen ställer också till det för president Biden inför USA:s mellanårsval i höst, då valet ses som en indikator på hur den sittande presidenten skött landet under sin mandatperiod. Republikanerna har siktet inställt på att ta tillbaka kontrollen över kongressen i valet. De använder nu krisen med mjölkersättning som ett sätt att kritisera Biden och Demokraterna.

  Landets egna producenter står normalt för 98 procent av den mjölkersättning som konsumeras, nu är produktionen nere i 43 procent.

   

   

  Fler notiser